Elannon perunavarasto, Ylihärmä
Tämä kohteen kohdalla opin, että perunavarastonkin historia voi olla mielenkiintyoinen.

Rakennuksen menneisyydestä on olemassa kaksi erilaista versiota. Ensimmäisen niistä mukaan perunavaraston rakennuttajana toimi helsinkiläinen osuuskauppa Elanto. Toinen tarina taas kertoo, että  venäläiset sotavangit olisivat urakoineet  pytingin saksalaissotilaiden toimesta 1941. 
Kallistun uskomaan, että saksalaiset tosiaan käyttivät rakennusta sodan aikaisena muonavarastonaan - venäläissotilaat-jutusta en mene aivan takuuseen. Koska HK-Elannon historiikki mainitsee  juuri tämän paikan nimeltä, on myös osuuskauppaliike käyttänyt rakennusta sota-ajan jälkeen omana perunavarastonaan. Toinen puoli molemmissa tarinoissa lienee totta.

Rakennuksen sisällä perunat on esikeitetty, jonka jälkeen ne on lähetetty junalla kohti Lappia pitkin Ylihärmän rataa. Perunavaraston sisään on mahtunut aikanaan viisi junavaunua ja veturi, joka kertoo varsin hyvin potaattikompleksin massiivisesta koosta. Kyseessä onkin ollu kokot Euroopan suurin perunavarasto. Jonkinlainen meriitti sekin.

Tutkimme paikan keväisessä helteessä toukokuussa 2009. Toimisto-osan lattia oli jo painunut kasaan, mutta siitä huolimatta valot paloivat ja tuulettimet hurisivat. Pilkkopimeässä ja pitkässä hallissa oli yhä odottamassa kuormallisia perunoita ottajaansa. Junavaunuja ei enää näkynyt.


© Mahlainen