Kyminvoimala, Kuusankoski
Piippu näkyy kilometrien päähän . Parkkeeraamme automme törkeän kokoisen laitoksen pihaan ja yhyttäydymme rakennukseen sisään. Silmien edessä aukeaa todellinen teollisuushelvetti  - rakennuksen tyylikäs fasaadi hämää, sisätiloissa on meneillään täysi ajan organisoima kaaos. Tervetuloa urban exploration -harrastajan paratiisiin!

Paperiteollisuuden lonkerot Kuusankoskella ovat pitkät  ja perinteikkäät. Alkuräjäyttäjänä toimi 1872 perustettu Kuusankoski OY, joka ei saanut pyörittää tehdastaajamassa monopolia kovinkaan kauaa Aivan edellä mainitun laitoksen kupeella toimintansa aloitti Kymin OY. Paperia kuusankoskelaisilla on siis riitttänyt ja tulee riittämään vielä tulevaisuudessakin, sillä joen toisella rannalla jyskyttää vielä tänä päivänäkin Kuusankosken paperitehdas.

Kun paperinvalmistus Kymintehtaan alueella loppui, myös voima-asema jäi tyhijlleen. Paperikoneet myytiin Thaimaahan ja Kiinaan, mutta voima-aseman kauppaaminen ei ole aivan yhtä helppoa. Muut entisen teollisuusalueen rakennukset ovat tänä päivänä laajasti yrityskäytössä, joten Kymintehtaasta ei voida puhua laajana hylkykompleksina. Mutta se voima-asema, siellä se on edelleen.

Onneksi.
© Mahlainen