Mini-Suomi, Ähtäri
1980-luvulla Ähtärin Mini-Suomi oli yksi eteläisen Pohjanmaan vetävimpiä matkailukohteita. Nyt lipunmyyntikioskilla on kuolemanhiljaista, vaikka kesän kuuma matkailusesonki on juuri näinä viikkoina alkamassa.

Puuhapuistotoiminta Ähtärin eläinpuiston kupeessa starttasi vuonna 1987 nimellä Mini-Suomi. Alueelle pykättiin useita sponsorivetoisia toimintakohteita, esimerkiksi Viking Linen kuralammen rantaan rakennuttama "risteilylaiva".  Konsepti iski suomalaisten makuhermoon, sillä Mini-Suomi nousi varsin nopeasti lapsiperheiden ja koululaisryhmien keskuudessa todelliseksi yleisömagneetiksi. Mini-Suomen kukoistuksen suurimpina vuosina  aluee vieraili parhaimmillaan jopa 200 000 kävijää.

Kävijämäärät kääntyivät 1990-luvulla laskuun todellisten huvi- ja puuhapuistojen myötä. Mini-Suomen kilpailijat satsasivat vuosittain rahaa uusiin hankintoihin, mutta ähtäriläiskilpailija oli ja pysyi samanlaisena. 2000-luvun alkupuolella nimi vaihtui Santerin Seikkailumaaksi, mutta mikään ei varsinaisesti muuttunut. Alueen vähittäinen rapistuminen kulminoitui 2005, jolloin Santerin Seikkailumaa päätettiin lakkauttaa kokonaan.

Monen suomalaisen lapsuuteen kiinteästi leimautuneen kohteen tulevaisuus on synkkä, sillä kaikki rakennelemat aiotaan jyrätä  valmistuvan golfkentän alta pois vuonna 2009.

© Mahlainen